I anledning av Stjørdal Historielags 25-års jubileum arrangerte laget en tur til noen av de tyske konsentrasjonsleirene i Polen, Tsjekkia og Tyskland. Med oss på turen hadde vi tidsvitnet Per Saxegaard, hans hustru Mary Saxegaard, reiseleder Anne Lise Floor og bussjåfør Jens Erik Petersen.

Reisen gikk med fly fra Stjørdal til Gardermoen tidlig en lørdag morgen. På Gardermoen sto en buss fra Hvite busser klar for å frakte oss videre nedover Sverige og til Karlskrona der vi gikk ombord i Stena Baltic sent på kvelden.

Søndag morgen våknet vi på vei inn til Gdynia i Polen. Vel ombord i bussen igjen kjørte vi gjennom Polen fra nord til syd og endte om kvelden i Krakow, en meget vakker by. I Krakow gjennomførte vi dagen etter besøk i fangeleirene Auschwitz I og Auschwitz II, sistnevnte også kjent som Birkenau. Neste dag, tirsdag, besøkte vi saltgruven Wieliczka, så oss om i Krakow og avsluttet dagen med folkloreoppvisning og for de flestes vedkommende, en kveldstur på byen.

Onsdag morgen var det igjen klart for avreise med bussen, turen skulle gå vestover til Tsjekkias hovedstad Praha. Underveis vel inne i Tsjekkia hadde vi en lengre rast i Olomouc, en gammel by. Det ble også denne dagen utpå kvelden før vi kom fram til hotellet.

Neste morgen kjørte vi tvers gjennom Praha og opp til Hradcanyhøyden med Prahaborgen og Sanct Vituskatedralen for omvisning, før vi spaserte tilbake over den kjente Karlsbroen og ned i gamlebyen. Om kvelden var noen av oss i statsoperaen og så forestillingen La Boheme, en fin musikalsk opplevelse.

Fredag startet vi opp med kurs for Lidice, en av landsbyene tyskerne raserte under krigen. Derifra kjørte vi nordover og inn i Tyskland til Dresden og videre til Berlin. Der fikk vi en sightseeing fra bussvinduet mens vi kjørte på kryss og tvers i sentrum. Videre ut av Berlin og til Oranienburg og nytt hotell på kvelden.

Dagen deretter, lørdag, ventet fangeleiren Sachsenhausen som ligger ved Oranienburg. Vårt tidsvitne Per Saxegaard satt i denne leiren under krigen og mintes så mangt mens vi var der. Fra Sachsenhausen dro vi til Ravensbrück, fangeleir hovedsaklig for kvinner, for omvisning. Fra denne leiren kjørte vi til Travemünde hvorfra fergen Holger Danske fraktet oss tilbake til Sverige og Trelleborg i løpet av natten til søndag.

Det meste av søndagen gikk med til reisen opp gjennom Sverige og til Gardermoen og fly tilbake til Stjørdal.

Alt i alt en meget minneverdig tur rik på opplevelser og inntrykk fra en ikke så fjern fortid.

Vi ønsker å uttrykke vår takk til stiftelsen Hvite busser til Auschwitz for en utmerket gjennomføring av turen og et hyggelig vertskap underveis.

Takk også til Stjørdal Historielag som tok initiativet til turen, valgte reiseoperatør, skaffet oss flybilletter og en masse nyttig informasjon.

Fotograf og tekstforfatter for disse sidene har vært godt assistert av fru . Sidene er produsert av Arntzen Ingeniørfirma, Stjørdal.

Signe og Oddvar Arntzen